Πριν αγοράσεις μαχαίρι Επιβίωσης

Πριν αγοράσεις μαχαίρι Επιβίωσης

ΈΝΑ ΆΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΆΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΆΣΕΙΣ ΚΆΠΟΙΟ ΜΑΧΑΊΡΙ ΕΠΙΒΊΩΣΗΣ..
7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε μαχαίρι επιβίωσης.
Ένα μαχαίρι επιβίωσης είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο επιβίωσης. Μπορείτε να κάνετε πολλά για να επιβιώσετε χωρίς να έχετε κανένα εφόδιο μαζί σας, αλλά αυτό που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από πάνω σας είναι ένα καλό μαχαίρι.
1. Tank- full tank.
Το Tang ενός μαχαιριού είναι το τμήμα της λεπίδας που εκτείνεται κάτω στη λαβή. Το Tang ή full tang (συνέχεια της λεπίδας) είναι ένα συμπαγές κομμάτι χάλυβα που επεκτείνεται έως την μέση ή την άκρη της λαβής..
θεωρείται καλύτερο για ένα ποιοτικό μαχαίρι επιβίωσης να είναι full tang (δηλαδή το μέταλλο να επεκτείνεται σε όλο το τμήμα της λαβήςτου μαχαιριού). Γιατί αυτό δίνει όλη τη δύναμη του μαχαιριού και το κάνει πιο ανθεκτικό.
Σε φθηνότερα μαχαίρια, η λεπίδα συνδέεται μόνο μέχρι την αρχή ή την μέση της λαβής. Οπότε μπορεί με έντονη χρήση να σπάσει.
2. ΛΑΒΗ ΜΑΧΑΙΡΙΟΎ
Η λαβή στα μαχαίρια επιβίωσης ποικίλλει ευρέως. Ορισμένες είναι από σκληρό καουτσούκ, άλλες από ξύλο και άλλες από πολυμερές υλικό(Όπως micarta, G10 κτλ.). Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τη χρήση και το πώς τον βολεύει στο κράτημα. Σημαντικό είναι όμως να θυμάστε τι πρέπει να αποφύγετε… !!
Οποιοδήποτε μαχαίρι έχει μια κοίλη λαβή(κενή) για “αποθήκευση πραγμάτων” (μαχαίρι τύπου Ράμπο) είναι καλό να τα αποφύγετε.
Ένα τέτοιο μαχαίρι λοιπόν σίγουρα δεν έχει μια πλήρης λάμα για την οποία αναφέρθηκαμε παραπάνω, όποτε το κάνει πολύ αδύναμο στη χρήση και εύκολο να σπάσει.
Παρόλα αυτά, εάν το επιλέξετε
και αποθηκεύσετε διάφορα χρήσιμα μικρό πράγματα,(όπως κιτ επιβίωσης,Κιτ αλιείας ή Κιτ φωτιάς) στη λαβή αυτού του μαχαιριού και το Χάσατε, τότε είναι διπλό το κακό. Διότι δεν Θα χάσετε μόνο το μαχαίρι σας αλλά και οτι θα έχετε αποθηκεύσει μέσα στην λαβή.. και αυτό θα ήταν τραγικό σε μία κατάσταση επιβίωσης.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε πάλι είναι κάποια μαχαίρια που έχουν στη βάση της λαβής τους μία μικρή πυξίδα… Μπορεί αυτό να ακούγεται ενδιαφέρον αλλά πρώτον δεν είναι πρακτικό και δεύτερον είναι εύκολο να σπάσει κατά τη χρήση του μαχαιριού σας, η ακόμη και από μία πτώση. Άλλωστε νομίζω ότι δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τον προσανατολισμό μας σε μια τόσο ευτελές και μικρή πυξίδα, ενώ θα μπορούσατε να έχετε μαζί σας μια κανονική. Θα ήταν προτιμότερο στην άκρη της λαβής να έχει ένα μεταλλικό σημείο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σφυράκι.
Άλλωστε ακόμη και να μην έχουμε μαζί μας κάποια πυξίδα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να βρούμε το μαγνητικό βορρά …
(Μην ξεχνάτε όμως ότι πρέπει να κουβαλάμε πάντα μαζί μας δύο πυξίδες ώστε η μία να επαληθεύει την άλλη).

3. Λεπίδα (Μέταλλο)
Τα είδη του μετάλλου που χρησιμοποιούνται σε όλα τα μαχαίρια μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται σε τρεις βασικές (Ομάδες) κατηγορίες. Αυτό έχει να κάνει από το (υλικό μείγμα μετάλλου) που έχει κατασκευαστεί…
α..Σκληρός χάλυβας (tool steel).
β.Ανοξείδωτος χάλυβας (stainless steel).
γ.Ανθρακούχος χάλυβας (carbon stell).
Και αυτά τα 3 σε συνδυασμό και με τη σκληρότητα .. η οποία συνήθως αναφέρεται ως HRC (HARDNESS).
Στις βασικές κατηγορίες έχουν να κάνουν με το πόσο σκληρό και ανθεκτικό είναι το μαχαίρι. Αλλά και ταυτόχρονα ποσό εύκολα ακονίζετε και πόσο ανθεκτικό είναι στη διάβρωση και στη σκουριά.
Το ποιο είναι καλύτερο, και από τι ακριβώς μέταλο πρέπει να είναι το μαχαίρι σας είναι μεγάλη συζήτηση και δεν θα μπορούσα να σας υποδείξω ακριβώς τι να πάρετε..
Αλλά παρακάτω μπορώ να σας πω κάποια χαριστικά και βασικές διαφορές τους.
1.Σκληρός χάλυβας (tool steel) ή Ο χάλυβας εργαλείων.
Τέτοιοι τύποι χάλυβα είναι :
CPM S110V , ELMAX , M390, D2 κτλ.
Συνήθως τα μαχαίρια που είναι από τέτοιο μέταλλο είναι τα πιο σκληρά και ανθεκτικά στη χρήση. Είναι επίσης πολύ ανθεκτικά στη διάβρωση στη σκουριά. Η κόψη τους χαλάει πάρα πολύ δύσκολα, αλλά ακονίζετε και πολύ δύσκολα..
2.Ο ανοξείδωτος χάλυβας 440,440c,AUS-8,14C28N,κτλ. Είναι μαλακότερο από το παραπάνω. Αρκετά ανθεκτικός στη διάβρωση και τη σκουριά.Η κόψη του αντέχει περισσότερο από τα carbon steel και λιγότερο από το χάλυβα εργαλείων. Είναι αρκετά σκληρό και δυνατό μαχαίρι. Υπόψην και σε αυτού του τύπου τα μέταλλα ή κόψει τους χαλάει δύσκολα αλλά και ακονίζεται δύσκολα . Είναι ανθεκτικό στο νερό και στις καιρικές συνθήκες. Και θεωρητικά δεν σκουριάζει πότε.
3. Τα μαχαίρια ανθρακούχου χάλυβα (1055,1095 carbon,420H, κτλ.) Είναι πιο μαλακό μέταλλο από τα δύο προηγούμενα. Μπορεί εύκολα να έχουν καλύτερη κόψη από του ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά σκουριάζουν και πιο εύκολα. Βέβαια το θετικό είναι ότι επειδή είναι πιο μαλακός χάλυβας η κόψη τους ακονίζεται πολύ πιο εύκολα. Ακόμη και αν δεν έχεις ακονιστήρι μαζί σου, το ακόνισμα μπορεί να γίνει εύκολα με μία πέτρα, ένα κομμάτι σίδερο, ένα σπασμένο γυαλί, ή και πολλά άλλα υλικά που μπορούμε να βρούμε οπουδήποτε..
βέβαια για αυτόν και μόνο το λόγο κάποιοι το θεωρούν ιδανικό για επιβίωση.
4. Ένα άλλο θέμα είναι ο τύπος δλδ η κόψη λεπίδας, εάν είναι καλύτερο να είναι ευθεία ή οδοντωτή. Τα μαχαίρια με ευθεία λεπίδα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα σαν μαχαίρια επιβίωσης. Και αυτό διότι είναι καλύτερα για λεπτό δουλειές, όπως γδάρσιμο ,κόψιμο κρέατος, διαμόρφωση εργαλείων αλλά και τεμαχισμό ξύλου, (Βέβαια Αυτό προϋποθέτει και η πάνω πλευρά να μην είναι οδοντωτή για να κάνει πιο εύκολο το λεγόμενο batoning).
Έπειτα όταν η κόψη είναι ίσια είναι πολύ πιο εύκολο να ακονιστεί με μία καλή πέτρα ή με κάποιο καλό ακονιστήρι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ακονίσουμε μια ευθεία λεπίδα.
Ενώ μια οδοντωτή λεπίδα είναι πολύ δύσκολο να ακονιστεί και θέλει τα κατάλληλα εργαλεία..
Βέβαια υπάρχουν και αρκετά μαχαίρια τα οποία έχουν σε ένα μικρό τμήμα της λεπίδας πριονωτή κόψη, που αυτό μπορεί και να δημιουργεί κάποιο πλεονέκτημα για ορισμένες χρήσεις. Συνήθως τέτοια είναι τα μαχαίρια επιχειρησιακού τύπου (military tactical knive).
5. Λεπίδα (μήκος)
Τα περισσότερα μαχαίρια επιβίωσης κυμαίνονται από 15-25cm. Οτιδήποτε μικρότερο δεν θα είναι ικανό να κάνει τα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε σε μια κατάσταση επιβίωσης.. Βέβαια εάν ξεπερνάμε τα 25cm (Βλέπε ταινίες θρίλερ Ράμπο κτλ.). Εκεί παύει να είναι εύχρηστο και ελαφρύ και ίσως μας δυσκολέψει αντί να μας βοηθήσει. Αλλά πάλι εάν θέλουμε να πάμε σε τόσο μεγάλο μαχαίρι τότε μπορούμε να πάμε στην κατηγορία ματσέτας(βέβαια αυτά τα μαχαίρια έχουν άλλη χρήση), αλλά και τότε θα πρέπει πάλι να κουβαλάμε και ένα μικρότερο μαχαίρι για να κάνουμε πιο “λεπτό δουλειές” και να είναι εύκολο στη χρήση.
6. Λεπίδα (πάχος)
Πάχος λεπίδας μαχαιριού
Τεράστιες διαφορές στο πάχος λεπίδας
Αυτό είναι πιο δύσκολο για όσους από εμάς δεν είναι ειδικοί σε μαχαίρια.
Ένας καλός γενικός κανόνας είναι ότι τα 4-6mm είναι το καλύτερο δυνατόν πάχος(thickness) για μαχαίρια επιβίωσης.
Ένα μαχαίρι αυτού του πάχους θα είναι εξαιρετικά συμπαγές και ικανό να αντέξει την κακοποίηση κατά την κοπή ξύλου (μικρού ή μεγάλου) όπως και batoning. Τα μαχαίρια μικρότερου πάχους μπορεί βέβαια να είναι καλής ποιότητος και καλά για αρκετές λεπτό δουλειές, δεν έχουν όμως την αντοχή που θέλουμε. Φυσικά δεν θα θέλατε ένα μαχαίρι επιβίωσης που έχει εύκαμπτη λεπίδα και μπορεί να στραβώσει εύκολα.
7. Θήκη του μαχαιριού.
Συνθετική.
Δερμάτινη.
Kydex.
Πολυμερές πλαστικό.
Άνθρωποι με αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τα μαχαίρια λένε οτι προτιμάνε δερμάτινες ή kydex θηκες.. στις οποίες προσαρμόζονται πάνω σπινθηριστής και ακονιστήρι.
Για εσάς που δεν είστε εξοικειωμένοι με τα μαχαίρια και την χρήση τους η θήκη του μαχαιριού σας μπορεί και να σας φαίνεται λιγότερο σημαντική από ότι είναι, Ωστόσο ο τύπος της θήκης είναι σημαντικός γιατί πρέπει να παρέχει ασφάλεια και ευκολία χρήσης. Δηλαδή να είναι εύκολη η εισαγωγή και εξαγωγή του μαχαιριού στη θήκη και να έχει και κλιπ ασφαλείας ή κούμπομα για να μην το χάσεις. Ακόμη ίσως και κάποιο αποθηκευτικό χώρο επάνω της για να μπορείς να προσαρμόσεις κάποια αξεσουάρ, που είναι απαραίτητο για την επιβίωση, όπως σπινθηριστή, πέτρα ακονισματος ή ακόμα (Κιτ επιβίωσης). Ακόμη
ίσως και κάποιο μικρό φακό.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάποια μαχαίρια επιβιώσεις ή επιχειρησιακά μαχαίρια έχουν επάνω προσαρμοσμένο και σπινθηριστή και πέτρα.
Και κάτι ακόμη που πολλοί δεν το καταλαβαίνουν είναι το δέσιμο της θήκης που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις το μαχαίρι στο κατάλληλο ύψος(κλιπ ζώνης) ώστε να είναι βολικό να το βγάλεις και να το βάλεις γρήγορα, χωρίς την πιθανότητα τραυματισμού. Έχοντας πολλές φορές στο κάτω άκρο του και κάποιο ιμάντα ή κορδόνι, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να είναι πιο σταθερό δένοντας το επάνω στον μηρό σου.
Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα.
Υπάρχει πιθανότητα να έχεις κάποιο μαχαίρι προσαρμοσμένο στη ζώνη σου αλλά επειδή φοράς το σακίδιο ή κάποιο μπουφάν από πάνω να μην είναι εύκολο να έχεις πρόσβαση στο μαχαίρι σου. Ενώ με μια θήκη η οποία βρίσκεται σε τετοια θέση περίπου 10-50cm κάτω απο την ζώνη του παντελονιού σου, και από την έξω μεριά του μηρού, τότε φαίνεται να δίνει καλύτερη πρόσβαση στο μαχαίρι και κάνει την χρήση του πιο εύκολη, γρήγορη και ξεκούραστη. Τώρα εάν θα το έχετε δεξιά ή αριστερά εξαρτάται από το αν είστε αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας..
Κρατήστε λοιπόν αυτά τα στοιχεία που με δυσκολία συνέλεξα Και σκεφτείτε τα! όταν κάνετε την επόμενη αγορά του μαχαιριού σας επιβίωσης.

Categories: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

About Author