Πως να καθαρίσετε τα δοχεία νερού

Πως να καθαρίσετε τα δοχεία νερού

Ίσως αναρωτιέστε γιατί να χρειάζεται να καθαρίσετε ένα δοχείο το οποίο γεμίζετε καθημερινά με καθαρό νερό… Η απάντηση είναι ότι, αν δεν το κάνετε, πιθανόν να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες που θα οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή ή/και γεύση.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να το καθαρίζετε τακτικά, κάτι που δεν είναι δύσκολο, ειδικά εάν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία και ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές.

Πλαστικά παγούρια και ασκοί νερού

Τα περισσότερα πλαστικά παγούρια είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο ή κάποιο συμπολυμερές. Επίσης, οι περισσότεροι ασκοί νερού έχουν επένδυση πολυαιθυλενίου, το οποίο δεν συγκρατεί δυσάρεστες οσμές και γεύσεις αν καθαρίζεται συχνά.

Ένας βασικός κανόνας συντήρησης είναι να ξεπλένετε καλά το δοχείο μετά από κάθε χρήση και να το αφήνετε να στεγνώσει εντελώς. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται όταν τα δοχεία αποθηκεύονται σε χώρο με υγρασία ή όταν τα ξεχνάτε κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. όλο το βράδυ) χωρίς να τα έχετε προηγουμένως αδειάσει εντελώς.

Επιπλέον, τα δοχεία από πολυαιθυλένιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όξινων χυμών φρούτων.

Ανοξείδωτα παγούρια

Βεβαιωθείτε ότι το παγούρι σας είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι ποιότητας 18/8 ή 18/10, το οποίο είναι κατάλληλο για φαγητά και ποτά. Αυτά τα παγούρια αναπτύσσουν πολύ πιο δύσκολα δυσάρεστη οσμή ή γεύση σε σχέση με τα πλαστικά. Ωστόσο, ο βασικός κανόνας συντήρησης ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Καθημερινός καθαρισμός

  1. Βάλτε στο παγούρι λίγο υγρό πιάτων και γεμίστε με χλιαρό νερό.
  2. Ανακινήστε το καλά και ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.
  3. Αφήστε το ανοιχτό ανάποδα μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Για καθαρισμό σε μεγαλύτερο βάθος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά δισκία καθαρισμού, τα οποία είναι πανεύκολα στη χρήση: Γεμίζετε το δοχείο σας με χλιαρό νερό και προσθέτετε ένα δισκίο. Περιμένετε 30 λεπτά  και ξεπλένετε καλά με άφθονο ζεστό νερό.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω αυτοσχέδια διαλύματα. Σε κάθε μια από τις 3 παρακάτω περιπτώσεις, αφήνετε το διάλυμα μέσα στο παγούρι για ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα ξεπλένετε πολύ καλά και το αφήνετε να στεγνώσει εντελώς.

  1. Μαγειρική σόδα

Είναι πολύ αποτελεσματική για τις δυσάρεστες οσμές. Διαλύστε ¼ της κούπας σόδα σε ¾ της κούπας νερό.

  1. Χυμός λεμονιού (όχι για παγούρια από πολυπροπυλένιο, πολυαιθυλένιο ή αλουμίνιο)

Εξουδετερώνει τις πολύ έντονες οσμές. Ρίξτε ¼ της κούπας χυμό λεμονιού σε 1 λίτρο νερού. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μαγειρική σόδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κρατάτε το στόμιο του δοχείου μακριά σας γιατί το λεμόνι με τη σόδα αντιδρούν μεταξύ τους και μπορεί να προκύψει αφρισμός.

  1. Δισκία για καθαρισμό οδοντοστοιχίας ή στοματικό διάλυμα

Αν και δεν προορίζονται για αυτή τη χρήση, προτιμούνται από ορισμένους ως μια πιο οικονομική λύση καθαρισμού.

Εργαλεία καθαρισμού

Για μεγαλύτερη ευκολία στον καθαρισμό και για να μπορέσετε να φτάσετε ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ειδικά βουρτσάκια διαφόρων μεγεθών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζετε διεξοδικά το καπάκι από το παγούρι σας χρησιμοποιώντας ένα σφουγγαράκι κουζίνας με λίγο υγρό πιάτων.

Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων

Τα περισσότερα παγούρια πλένονται και στο πλυντήριο πιάτων. Απλά τοποθετήστε τα ανάποδα και βάλτε στο πλυντήριο όλα τα εξαρτήματα και το καπάκι. Τα μεγάλα παγούρια ή αυτά που είναι πολύ μακρόστενα είναι πιθανόν να μην καθαρίσουν πολύ καλά στο πλυντήριο γιατί το νερό μπορεί να μην φτάνει εύκολα σε όλο το εσωτερικό του παγουριού. Προσέξτε επίσης τα ανοξείδωτα παγούρια που έχουν χρώμα εξωτερικά καθώς και τα θερμός γιατί συνήθως δεν είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων!

πηγή

Categories: ΓΝΩΣΕΙΣ

About Author