Πόσο κοστίζει να φτιάξεις ένα προσωπικό καταφύγιο

Πόσο κοστίζει να φτιάξεις ένα προσωπικό καταφύγιο

Όσοι ετοιμάζονταν εδώ και καιρό για την καταστροφή του κόσμου έχουν ήδη κλειστεί στα μπούνκερ τους τώρα με τον κορονοϊό.

Όπως μας είπε πρόσφατα η «Wall Street Journal», οι preppers της Αμερικής έχουν πλέον τη δυνατότητα να δικαιώσουν τους κόπους ετών και να απολαύσουν τα προσωπικά καταφύγιά τους όσο η πανδημία εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

«Δεν θέλω να γίνω μέρος του προβλήματος και να κινούμαι εκεί έξω ως φορέας διαδίδοντας τον κορονοϊό», είπε στην εφημερίδα ένας prepper ονόματι Joe, ο οποίος έφτιαξε στο σπίτι του ένα μπούνκερ αξίας 240.000 δολαρίων.

Τα καταφύγια έχουν στις δύσκολες μέρες μας την τιμητική τους και οι κατασκευαστές τους κάνουν τώρα χρυσές δουλειές. Οι περισσότεροι πάντως λένε πως η πανδημία δεν έχει επηρεάσει τις πωλήσεις καταφυγίων, καθώς είναι ακριβό σπορ και χρειάζεται μήνες προετοιμασίας.

Το ενδιαφέρον όμως είναι τεράστιο και οι εταιρίες που έχουν φτιάξει καταφύγια για την Αποκάλυψη δεν προλαβαίνουν να απαντούν σε αιτήματα. Ο Drew Miller, ιδρυτής της Fortitude Ranch, μιας σειράς από καταφύγια στη Δυτική Βιρτζίνια και το Κολοράντο, είπε στο Business Insider ότι ο πανικός του κορονοϊού τον έχει κάνει να ξεπουλήσει και τα 160 πολυτελή καταφύγια.

«Οι περισσότεροι δεν είναι παραδοσιακοί preppers», δήλωσε στο περιοδικό, «αλλά επιχειρηματίες, απόστρατοι αξιωματικοί και όργανα του νόμου, άνθρωποι που αναγνωρίζουν την ανάγκη να φύγουν από την πόλη και τα προάστια».

Την ίδια απήχηση γνωρίζουν τώρα όλοι όσοι ασχολούνται με τέτοια καταφύγια, από τους φτηνότερους παρόχους, όπως η xPoint στη Νότια Ντακότα με τα καταφύγια των 35.000 δολαρίων, μέχρι και τη Survival Condo Project στο Κάνσας, που πουλά τα πολυτελή μπούνκερ της από 1,5-3 εκατ. δολάρια.

Ακόμα ακριβότερα είναι τα πράγματα στα λεγόμενα «καταφύγια των δισεκατομμυριούχων», σαν αυτά που φτιάχνει η Vivos και πρέπει να είσαι κροίσος για να αποκτήσεις μια θέση στην κιβωτό της επιβίωσης.

Τα καταφύγια της καταστροφής έγιναν ξάφνου μια τρομακτική μπίζνα. Πόσο κοστίζουν όμως;

Πόσο θέλουν οι ειδικοί κατασκευαστές

Στην Αμερική, που τέτοια πράγματα είναι κοινός τόπος, μια από τις οικονομικότερες και πιο αξιόπιστες λύσεις της αγοράς είναι αυτή που προσφέρει η Rising S Bunkers. Το πιο απλό καταφύγιο της οποίας ξεκινά από τα 58.500 δολάρια (53.800 ευρώ), στα οποία δεν περιλαμβάνονται ωστόσο η μεταφορά και η εγκατάσταση.

Η οικονομική αυτή λύση περιλαμβάνει ένα μπούνκερ για μια μικρή οικογένεια με θωρακισμένη πόρτα, χημική τουαλέτα, ηλιακά πάνελ και ανέσεις που θα έβρισκες σε ένα μέτριο ξενοδοχείο. Άλλοι πάλι, όπως η Disaster Bunkers, ζητούν 37.000 δολάρια (34.000 ευρώ) ανά 18 τετραγωνικά μέτρα του μπούνκερ της αρεσκείας σου.

Το μόνο πρόβλημα με αυτά τα καταφύγια είναι πως αφορούν ξεκάθαρα σε υψηλές εισοδηματικές τάξεις. Δεν είναι και πολλοί αυτοί που μπορούν να διαθέσουν άμεσα 50.000 ευρώ για μια ώρα ανάγκης.

Πόσο κοστίζει να το φτιάξεις μόνος σου

Μόνο λίγοι δεν είναι οι άνθρωποι που επενδύουν ό,τι μπορούν σε αντισυμβατικές εγκαταστάσεις για εκείνο το ενδεχόμενο. Η κοινότητα των preppers, των ανθρώπων που προετοιμάζονται δηλαδή για φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές, περιλαμβάνει λεπτομερή κοστολόγια για όλα τα βαλάντια.

Οι περισσότεροι μας λένε πως ένα απλό μπούνκερ από οπλισμένο σκυρόδεμα στήνεται άνετα με συνολικό κόστος 35.000 δολαρίων. Για ενσωματωμένη κουζίνα και τέτοιες ανέσεις το κόστος εκτοξεύεται όμως στα 50.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Κι όλα αυτά χωρίς να συμπεριλάβει κανείς τα έξοδα για το σκάψιμο και την εγκατάσταση, καθώς μιλάμε αναγκαστικά για υπόγειες κατασκευές. Θα πρέπει λοιπόν κανείς να συνυπολογίσει άλλα 20.000 ευρώ για να έχει μια ασφαλή εκτίμηση.

«Τα έφτιαξα όλα με 130.000 δολάρια»

Ένα καταφύγιο που να μπορεί πράγματι να εξασφαλίσει επιβίωση, αυτάρκεια και παραμονή εντός του για μήνες δεν είναι κάτι φτηνό. Χρειάζεσαι ταυτοχρόνως εξοπλισμό, φαγητό, παροχή πόσιμου νερού και ενεργειακή αυτονομία.

Ο Βέλγος Patrick Geryl, γκουρού στην κοινότητα των ευρωπαίων preppers και συγγραφέας πολλών βιβλίων επιβίωσης, έχει φτιάξει το δικό του καταφύγιο για τη Μέρα της Κρίσης στη… Νότια Αφρική.

Εκεί μας λέει πως μπορεί να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο κλεισμένος στα έγκατα της Γης και να ξαναφτιάξει κατόπιν έναν νέο κόσμο με τη μικρή κοινότητα των preppers. Με 130.000 δολάρια, έχει εξασφαλίσει την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ο Geryl έχει περάσει χρόνια και χρόνια για να στοκάρει αυτά που ο ίδιος ονομάζει «τα 100 βασικά για την επιβίωση» αγαθά, στα οποία περιλαμβάνονται όπλα και πυρομαχικά, σύστημα καθαρισμού του νερού, ηλιακά πάνελ κ.λπ.

Όσο για τον τρόπο να φτάσει στη μακρινή γη της σωτηρίας, λέει πως έχει επιστρατεύσει ένα ναυπηγείο στο Βέλγιο να του φτιάξει ένα «αβύθιστο γιοτ». Μόνο που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ και είναι υποχρεωμένος να μαζεύει και πάλι λεφτά.

Ο Αυστραλός Robert Bast, που τρέχει μια ιστοσελίδα επιβίωσης, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 350.000 δολάρια για την άρτια προετοιμασία για «το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε».

Αυτός μας λέει πως για να είσαι ασφαλής, χρειάζεσαι πάνω από 5.000 δολάρια για τρόφιμα και νερό και τουλάχιστον 11.000 δολάρια για βασικό εξοπλισμό, όπως φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, γεννήτριες, συστήματα πόσιμου νερού κ.λπ.

Ο προβεβλημένος Phil Burns του American Preppers Network αποκαλύπτει πως χρειάζεσαι τροφή για τουλάχιστον έναν χρόνο αν είναι να επιβιώσεις από κάτι μεγάλο. Αυτός έχει στο καταφύγιό του κοντά 2 τόνους σε σιτάρι, φασόλια και ρύζι, αξίας 5.000 δολαρίων. Και άλλα 20.000 δολάρια τού κόστισε ο υπόλοιπος βασικός εξοπλισμός.

Τα ποσά, μας λέει, φαίνονται και είναι μεγάλα στη σούμα, κανείς δεν ξεκινά όμως με όλα. Στοκάρεις σταδιακά πράγματα, σύμφωνα με την οικονομική σου δυνατότητα, και κάποια στιγμή διαπιστώνεις πως οι προμήθειές σου μπορούν να σε βγάλουν πολύ μακριά σε όρους επιβίωσης.

Ο Chris Gray, άλλος ένας αμερικανός prepper που κλείστηκε στο οικογενειακό καταφύγιό του τώρα με τον κορονοϊό, επισημαίνει πως ζει το όνειρο της επιβίωσης με 137.150 δολάρια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα 10.000 δολάρια που έδωσε για 2 στρέμματα αγροτικής γης χαμένης κάπου στις ερημιές του Γουαϊόμινγκ.

Το καταφύγιο του στοίχισε 100.000 δολάρια, τα ηλιακά πάνελ 18.000, το πηγάδι που άνοιξε για καθαρό νερό 8.000, η θέρμανση 650 δολάρια και άλλα 500 η τουαλέτα. «Ένα μικρό κόστος για την επιβίωσή σου», όπως τονίζει.

Ένα καταφύγιο ικανό να εξασφαλίσει την επιβίωση όταν όλα τελειώσουν μόνο φτηνό δεν είναι λοιπόν. Η σημαντική ερώτηση όμως είναι άλλη: αξίζει τον κόπο; Είναι καλή επένδυση;

Categories: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

About Author