Διαφυγή από πλαστικά δεματικά

Διαφυγή από πλαστικά δεματικά

Οι περισσότεροι αναγνώστες μας ήδη θα γνωρίζουν μία αρκετά δημοφιλή μέθοδο διαφυγής από πλαστικά δεματικά. Ωστόσο, εδώ θα δούμε αρκετές διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους. Η επιβίωση και διαφυγή είναι κυρίως ψυχολογικό ζήτημα, πρέπει να μη τα παρατάμε και τη κατάλληλη στιγμή να διαφύγουμε. Ασφαλώς, εκτός από τη ψυχολογία απαιτείται και ικανότητα και σε αυτό αποσκοπεί αυτό το άρθρο μας. Στη παρουσίαση τεχνικών και μεθόδων διαφυγής από παράνομη κράτηση με πλαστικά δεματικά.

Πηγή: ShutterStock.com

Από μικρο-εγκληματίες μέχρι μεγάλα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος συχνά χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο κράτησης γιατί είναι γρήγορη, εύκολη, και αποθαρρύνει το θύμα καθώς εάν κάποιος δε γνωρίζει όσα θα δούμε εδώ είναι αρκετά δύσκολο να διαφύγει. Στο παρόν άρθρο θα ξεκινήσουμε από απλά δεματικά καλωδίων και σταδιακά θα προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένα πλαστικά δεματικά περιγράφοντας τις τεχνικές και μεθόδους διαφυγής.

Πηγή: IBTimes.co.uk

Στη πιο συνηθισμένη περίπτωση έχουμε τα πλαστικά δεματικά καλωδίων που μπορεί κανείς να αγοράσει από οποιοδήποτε κατάστημα με είδη εργαλείων. Το πάχος από αυτά διαφέρει αλλά όχι αρκετά ώστε να αλλάζουν οι τεχνικές διαφυγής. Με μεγάλη διαφορά το πιο ευαίσθητο σημείο σε αυτά τα δεματικά είναι η γωνία ανάμεσα στο μηχανισμό ασφάλισης και το πλαστικό δεματικό. Βλέπετε το σημείο αυτό μέσα στο κόκκινο πλαίσιο παρακάτω.

Πηγή: SecureCableTies.com (επεξεργασμένη)

Εάν τα χέρια μας είναι δεμένα εμπρός, τότε είναι κάτι πολύ απλό. Φέρνουμε με τα δόντια μας το μηχανισμό ασφάλισης όσο πιο κεντρικά γίνεται ανάμεσα από τα χέρια μας, σφίγγουμε το δεματικό ώστε η γωνία που αναφέραμε να έχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση, και κάνουμε τη κίνηση που βλέπετε παρακάτω. Δηλαδή, με μία απότομη κίνηση θέλουμε να πάμε τους αγκώνες μας πίσω όπως μία γνωστή άσεμνη κίνηση.

Πηγή: WikiHow.com

Αυτή είναι με διαφορά η πιο ιδανική περίπτωση καθώς με τη παραπάνω τεχνική ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν να διαφύγουν από φαινομενικά στιβαρά και χοντρά δεματικά καλωδίων. Βλέπετε την ίδια τεχνική στη πράξη και στο βίντεο που ακολουθεί.

Εάν έχουμε τη δυνατότητα κατά τη τοποθέτηση τους από τους εγκληματίες μπορούμε να «κλέψουμε» ώστε να αποφύγουμε το παραπάνω, αλλά αυτό εξαρτάται από τη κάθε περίπτωση. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αφήσουμε οποιαδήποτε υποψία στους εγκληματίες ότι γνωρίζουμε τι κάνουμε. Πρέπει να φαινόμαστε ως άβουλα θύματα που δεν αποτελούν απειλή στα μάτια τους. Εάν ωστόσο μπορούμε, κατά τη τοποθέτηση των δεματικών μπορούμε να παρουσιάσουμε τα χέρια μας σε Χ όπως βλέπετε παρακάτω. Έτσι αν τα γυρίσουμε στο πλάι έχουμε αρκετό χώρο να αφαιρέσουμε τα δεματικά χωρίς να τα σπάσουμε όπως είδαμε παραπάνω.

Πηγή: ITSTactical.com

Τι γίνεται εάν όμως τα χέρια μας είναι πίσω από τη πλάτη μας; Πρακτικά χρησιμοποιούμε την ίδια ακριβώς τεχνική αλλά με αντίστροφη φορά. Βλέπετε και πάλι τη διαδικασία σε αυτή τη περίπτωση παρακάτω.

Βεβαίως πάντα είναι χρήσιμο, όχι μόνο για αυτό το τύπο δεματικών, να ξέρουμε και να μπορούμε να φέρουμε τα χέρια μας μπροστά μας ακόμα και αν είναι δεμένα. Βλέπετε τη μέθοδο για να το κάνουμε αυτό στις παρακάτω επεξηγηματικές εικόνες.

Πηγή: Pinterest.com

Πάμε σε μία πιο δύσκολη περίπτωση, στη περίπτωση που θέλουν να μας δέσουν σε καρέκλα. Όπου κάθε άκρο μας θα είναι δεμένο ανεξάρτητα στα πόδια και χέρια της καρέκλας όπως βλέπετε για παράδειγμα στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Pinterest.com

Εδώ ξεκινάμε με τη τοποθέτηση μας στη καρέκλα. Θέλουμε τα πόδια μας να είναι έξω από τα πόδια της καρέκλας και όχι μπροστά τους. Αυτό το θέλουμε ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε λίγο χώρο και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη πίεση στο δεματικό όταν θα φέρουμε μπροστά το πόδι μας (αντίστοιχα με το σφίξιμο που κάναμε με τα δόντια πριν δηλαδή). Έπειτα με μία απότομη κίνηση σηκώνουμε τα πόδια στις μύτες τους. Η ίδια τεχνική λειτουργεί και για ταινία αλλά αυτό είναι εκτός θέματος. Βλέπετε τη κίνηση παρακάτω. Αντίστοιχα, κάνουμε το ίδιο και με τους καρπούς από τα χέρια μας.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCO83DEkz_HLR75CraeVIAaA/videos

Τα παραπάνω καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις αλλά πρέπει να σκεφτούμε και άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, θύματα που έχουν σπασμένα χέρια, κινητικά προβλήματα, ή πιο απλά αν οι εγκληματίες έκαναν χρήση επαγγελματικού τύπου πλαστικών χειροπέδων όπως αυτές που είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο μας «Απλές Πλαστικές Χειροπέδες 12mm». Τότε κάτι όπως αυτό που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Πατέντα Μάχης: Κορδόνια από Αρτάνη» ή πρόσβαση σε παρόμοια ανθεκτικά σχοινιά, είναι πολύ σημαντικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να κόψουμε τις χειροπέδες με τριβή-θερμότητα. Καθότι πλαστικές, εάν κάνουμε μία κίνηση πριονιού θα αρχίσουμε να λιώνουμε και να κόβουμε τις χειροπέδες. Μία κλασική μέθοδος γι’αυτό είναι η δημιουργία δύο θηλιών και το πέρασμα τους στα πόδια μας. Έπειτα κάνουμε μία κίνηση ποδηλασίας όπως βλέπετε παρακάτω. Προσοχή, θέλουμε η κίνηση να είναι μεγάλη ώστε να μην υπερθερμάνουμε ένα σημείο μόνο και να κόψουμε το σχοινί μας.

Πηγή: WikiHow.com

Παρότι ακούγεται δύσκολο και χρονοβόρο, στη πράξη είναι από τις πιο γρήγορες μεθόδους διαφυγής ακόμα και από επαγγελματικού επιπέδου πλαστικές χειροπέδες. Το πιο χρονοβόρο σε αυτή τη μέθοδο είναι η προετοιμασία του σχοινιού και το πέρασμα του από τις χειροπέδες. Βλέπετε πόσο γρήγορα λειτουργεί αυτή η μέθοδος στο βίντεο που ακολουθεί.

Οι πιο ακριβές χειροπέδες τέτοιου τύπου έχουν στο εσωτερικό τους ένα μεταλλικό σύρμα αλλά και αυτό μπορεί να κοπεί με τη τριβή με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, για αυτή τη περίπτωση υπάρχει και άλλος ένας τρόπος. Η παραβίαση του μηχανισμού ασφάλισης με αντίστοιχο τρόπο όπως είχαμε δει στα άρθρα μας «Παραβίαση Απλού Λουκέτου» και «Παραβίαση Χειροπέδων». Δηλαδή, με ένα λεπτό κομμάτι από μέταλλο ή πλαστικό μπορούμε να το σφηνώσουμε στο μηχανισμό ασφάλισης και έπειτα απλά να χαλαρώσουμε τις χειροπέδες.

Πηγή: ArtOfManliness.com

Και αυτή η τεχνική λειτουργεί σε όλα τα είδη από πλαστικά δεματικά αλλά απαιτεί κάποιο εργαλείο. Ακόμα και φαινομενικά αθώα υλικά όπως ένα τσιμπιδάκι ή μία παραμάνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτή τη τεχνική διαφυγής. Βλέπετε μία ακόμα σχετική φωτογραφία παρακάτω.

Πηγή: WildernessArena.com

Σε αυτό το άρθρο δεν αναφέραμε καθόλου το ότι μπορεί κανείς να διαφύγει και με κόψιμο των δεματικών με κάποιο κρυμμένο μαχαίρι επιβίωσης, μικρό πριόνι, ή απλά τριβή σε κάποια αιχμηρή γωνία από κάποιο έπιπλο ή άλλο αντικείμενο. Ο λόγος που δε το αναφέραμε είναι διότι το θεωρούμε αυτονόητο και θέλαμε να παρουσιάσουμε περισσότερο τεχνικές και μεθόδους που ίσως να μην είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Το θετικό με όσα περιγράψαμε είναι ότι ο καθένας μπορεί να εξασκηθεί εύκολα και με ελάχιστο κόστος. Και ποιος ξέρει; Ίσως αυτή η εξάσκηση μία μέρα να σας σώσει τη ζωή. Ακόμα και για τα παιδιά μπορεί να αποτελέσει ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο διδάσκονται σημαντικά μαθήματα επιβίωσης.

Πηγή: DIYCraftProject.com

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, υπάρχουν ακόμα και επαγγελματίες του χώρου της άμυνας που δεν έχουν παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις διαφυγής. Οπότε, ελπίζουμε αυτό το άρθρο μας να βοηθήσει περισσότερο κόσμο στη διαφυγή από πλαστικά δεματικά τόσο σε επίπεδο εκπαιδεύσεως όσο και σε πρακτικό επίπεδο από περιστατικά παράνομης κράτησης.

Πηγή: Alamy.com

Ακόμα και σε εταιρικά περιβάλλοντα μπορεί να αποτελέσει ένα ωραίο γεγονός για δέσιμο των ομάδων αλλά και απόκτηση χρήσιμων και πρακτικών γνώσεων.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Εάν γνωρίζετε περισσότερες τεχνικές και μεθόδους διαφυγής από πλαστικά δεματικά και θέλετε να τις μοιραστείτε μαζί μας, και με τους αναγνώστες μας, σας παρακαλούμε να τις παραθέσετε στα σχόλια του άρθρου παρακάτω.

πηγή

Categories: ΓΝΩΣΕΙΣ

About Author