Πήλινο ψυγείο κατασκευασμένο με άμμο και για ψύξη νερό

Πήλινο ψυγείο κατασκευασμένο με άμμο και για ψύξη νερό

Πήλινο ψυγείο κατασκευασμένο με άμμο και για ψύξη νερό

Βρίσκεστε κάπου μακριά από το πολιτισμό και θέλετε να διατηρήσετε κάτι δροσερό, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε πάγο ή να ψάξετε να βρείτε ρεύμα; Θέλετε να διατηρήσετε το φαγητό σας για πολύ περισσότερο χωρίς κόστος; Χρειάζεστε ένα ψυγείο αλλά… δεν υπάρχει; Μπορεί να είναι πιο κοντά από ότι φαντάζεστε!

Για συντήρηση και ψύξη στην εξοχή μια καλή ιδέα ήταν τα πλαστικά ισοθερμικά δοχεία αλλά είναι ακριβά και χρειάζονται συνεχώς πάγο. Μια άλλη ιδέα είναι να παρατηρήσουμε τη φύση και να εμπιστευτούμε 4.500 χρόνια ιστορίας. Από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου οι άνθρωποι προστάτευαν τα τρόφιμα τους χρησιμοποιώντας την εξαέρωση νερού. Και τι υλικό είχαν άφθονο στην αρχαία Αίγυπτο; Πηλό και άμμο. Απλά και φυσικά υλικά που ένας σύγχρονος άνθρωπος δεν τα συνδυάζει εύκολα με ένα ψυγείο.

Εξέλιξη

Θα έλεγε κανείς ότι μετά από τόσους αιώνες ιστορίας θα είχαν αναπτυχθεί καλύτεροι τρόποι αλλά αυτή η μέθοδος επιβίωσε. Οι επόμενοι πολιτισμοί απλά βελτίωσαν τα υλικά για το ψυγείο προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη απόδοση αλλά πάντα η αρχή ήταν ίδια. Η απλότητά της εξατμιστικής ψύξης εξηγείται στη φωτογραφία.

Clay_pot_cooler

Το 2001 ο Νιγηριανός Mohamed Bah Abba κέρδισε το Rolex Award for Enterprise, αξίας 75.000 δολαρίων για ένα τέτοιο ψυγείο απλά επιστρέφοντας στην αρχή. Πως μπορεί να κατασκευαστεί; Βρείτε δύο δοχεία (γλάστρες), λίγη άμμο, μια πετσέτα και λίγο νερό. Το νερό δεν είναι απαραίτητο να είναι πόσιμο, άλλωστε δεν θα έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα μας. Ρίχνοντας θαλασσινό νερό εξατμίζεται με τον ίδιο τρόπο!

Στο ακόλουθο βίντεο είναι ένα παράδειγμα της απλής διαδικασίας

Categories: ΓΝΩΣΕΙΣ

About Author