Αυτοσχέδιος ηλιακός φούρνος

Αυτοσχέδιος ηλιακός φούρνος

Μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του κάθε σπιτιού είναι η κουζίνα. Ένας ηλεκτρικός φούρνος ρουφάει το ρεύμα σαν σφουγγάρι. Ακόμα και οι φούρνοι με άλλες μορφές ενέργειας δεν φημίζονται για την οικονομία τους. Όμως υπάρχει μια πηγή ενέργειας που παρέχεται απλόχερα και δωρεάν. Η ενέργεια που εκπέμπει ο ήλιος στη γη φτάνει τα 1000watt ανά τετραγωνικό μέτρο, την ώρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να την συγκεντρώσουμε στο φαγητό μας.

Υπάρχει πάντα η επιλογή να αγοράσουμε μερικά φωτοβολταϊκά και να διοχετεύσουμε την ενέργεια σε κάποιο συμβατικό φούρνο αλλά είναι μια ακριβή επιλογή. Επιπρόσθετα, δυσκολεύομαι να φανταστώ κάποιον να κουβαλά τα φωτοβολταϊκά του στο βουνό που θα πάει να κατασκηνώσει.

Μια εύκολη λύση είναι ο ηλιακός φούρνος, και εκεί πάμε σε κάτι εξαιρετικά φθηνό και εύκολο να κατασκευαστεί με απλά υλικά. Με μια απλή έρευνα στο δίκτυο εντόπισα προτάσεις από κατασκευές με δύο κουτιά πίτσας και αλουμινόχαρτο, μέχρι περίτεχνες πατέντες με καθρέφτες και καλογυαλισμένα μέταλλα. Υπήρχαν και κάποια εμπορικά μοντέλα για κάμπινγκ αλλά οι τιμές τους συγκρίνονταν με συμβατικούς φούρνους.

Υλικά για τη κατασκευή

Το ελάχιστο που χρειάζεται είναι δύο ή τρεις καθρέπτες τοποθετημένοι σε γωνία για να συγκεντρώνουν το φως του ήλιου σε κάποιο κεντρικό σημείο. Οι καθρέπτες μπορούν να κατασκευαστούν με χαρτί και αλουμινόχαρτο. Η θερμότητα που θα συγκεντρώνεται ακόμα και σε μέρες με καύσωνα δεν θα αρκεί να κάψει το χαρτί, ενώ θα μπορείτε να τον πιάσετε άμεσα με τα χέρια σας ενώ ψήνει. Για καλύτερα αποτελέσματα καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν μέταλλα ή κάποιο ξύλο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αυτό κάνει πιο στιβαρή την κατασκευή. Αν από πάνω τοποθετηθεί ένα γυαλί ή ένα διάφανο πλεξιγκλάς θα κρατάει την θερμοκρασία μέσα ακόμα και μέρες που δεν υπάρχει δυνατό φως επιταχύνοντας το μαγείρεμα αλλά σε αυτή τη περίπτωση οι θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν τα τοιχώματα αν είναι από χαρτί.

Ένα φθηνό ξύλο που χρησιμοποιείται συχνά είναι η μελαμίνη ή το MDF αλλά και τα δύο γενικά δεν προτείνονται γιατί στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να εκκρίνουν καρκινογόνα αέρια. Το ίδιο ισχύει γενικά και για  πολλά πλαστικά, οπότε προσοχή για τις αντοχές του υλικού που θα διαλέξετε.

Ο φούρνος της Μαρίας Τέλκες

Στο σχήμα που ακολουθεί βλέπουμε τον φούρνο που σχεδίασε η εφευρέτρια Μαρία Τέλκες και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα αυτοσχέδιου φούρνου. Το πλεονέκτημα που έχει είναι ότι μπορεί να ανεβάσει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες και δεν χρειάζεται να τον προσανατολίζετε όλη την ώρα λόγω της γωνίας που σχηματίζουν οι ανακλαστήρες.

ηλιακός φούρνος

Η βάση κατασκευάζεται με ξύλο βαμμένο μαύρο. Ο ανακλαστικές επιφάνειες μπορούν πολύ άνετα να είναι φελιζόλ ή χαρτόνι καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Η όλη κατασκευή πρέπει να μονωθεί με ένα μεγάλο γυαλί για να παραμένει η θερμοκρασία στο εσωτερικό. Τα διάφορα κομμάτια μπορείτε να τα καρφώσετε, βιδώσετε ή να χρησιμοποιήσετε κόλα. Όχι ατλακόλ, σιλικόνη ή κάποια κολλητική ταινία. Θα ξεκολλήσει με την πρώτη χρήση. Η ιδανική κόλα για την κατασκευή είναι τσιμεντόκολα. Για την μόνωση των σημείων που δεν ταίριαζαν σωστά χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο. Το αποτέλεσμα δείχνει περίπου έτσι.

ηλιακός φούρνος

 

Μαγείρεμα σε ηλιακό φούρνο

Γενικά το μαγείρεμα σε ηλιακό φούρνο είναι μια αργή διαδικασία. Συχνά παίρνει μέχρι και τον πενταπλάσιο χρόνο από ότι σε ένα κανονικό φούρνο. Ακόμα δεν μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα την εσωτερική θερμοκρασία. Το καλοκαίρι τα πάντα είναι εύκολα αλλά ακόμα και το χειμώνα ένα καλά μονωμένο κουβούκλιο μπορεί να μαγειρέψει σε λογικά πλαίσια. Αρκεί να υπάρχει ήλιος συνέχεια και το εξωτερικό κρύο δεν έχει μεγάλη σημασία. Στο εσωτερικό του φούρνου συγκεντρώνεται αρκετή θερμοκρασία για να μαγειρέψει σε κάθε εποχή. Ένα από τα δύσκολα φαγητά να ψηθεί είναι κοτόπουλο αλλά σχεδόν όλα τα φαγητά γίνονται εύκολα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι μαγειρεύει πάντα αργά και φυσικά… χωρίς κόστος… Εδώ είναι ένα βίντεο που δείχνει την κατασκευή ενός ηλιακού φούρνου.

Και όταν τελειώσετε το μαγείρεμα… Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα ψυγείο με δύο πήλινες γλάστρες και άμμο!

Categories: ΓΝΩΣΕΙΣ

About Author