Ταμπλέτες χαλαζόνης για καθαρισμό νερού

Ταμπλέτες χαλαζόνης για καθαρισμό νερού

Πρόσφατα παρουσιάσαμε μία συσκευή καθαρισμού νερού που χρησιμοποιείται ευρέως στο χώρο της επιβίωσης αλλά και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, το φίλτρο νερού LifeStraw. Ένα πιο παραδοσιακό προϊόν σε αυτό το χώρο είναι οι ταμπλέτες Χαλαζόνης για καθαρισμό νερού.

Πηγή: CollectorsWeekly.com

Αν και το LifeStraw έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, ακόμα και σήμερα όλοι οι νοσοκόμοι μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων φέρουν στη συλλογή τους τουλάχιστον 30 ταμπλέτες καθαρισμού νερού Χαλαζόνης. Η Χαλαζόνη είναι μία χημική σύνθεση που καθαρίζει το νερό κατά τη φάση της υδρόλυσης με τις συνδέσεις χλωρίου-αζώτου που δημιουργεί λόγω του υποχλωριώδη οξέος που περιέχει. Με απλά λόγια, είναι ένας τρόπος καθαρισμού νερού με χλώριο.

Πηγή: Pharmacopeia.cn

Η Χαλαζόνη κατασκευάστηκε ως πειραματικό υλικό καθαρισμού νερού στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη δεκαετία του 1940, ήταν τη πρώτη πραγματική τους χρήση ως υλικό επιβίωσης για το καθάρισμα νερού κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το στρατό ξηράς των ΗΠΑ. Αρχικά ήταν το χημικό που χρησιμοποιούνταν σε κινητές μονάδες καθαρισμού νερού όπως αυτή που βλέπετε στη συνέχεια, αλλά αργότερα άρχισε να προστίθεται και στη μορφή ταμπλέτας μέσα στη συλλογή γεύματος μάχης C και K.

Πηγή: Wikipedia.org

Παρότι εδώ και χρόνια οι ταμπλέτες Χαλαζόνης έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχες ενώσεων διχλωροϊσοκυανουρικού νατρίου, αρκετές φορές τις συναντάμε σε συλλογές επιβίωσης, και στο χώρο των υλικών επιβίωσης. Η μορφή τους είναι συνήθως μικρές λευκές ταμπλέτες που τις ρίχνουμε στο νερό και τις αφήνουμε να δράσουν για μερικά λεπτά. Ενδεικτικά, 4mg από Χαλαζόνη μπορούν να καθαρίσουν έως και ένα λίτρο νερού.

Πηγή: NicholasRossis.me

Σήμερα είναι όλο και πιο σπάνιο να συναντάει κανείς ταμπλέτες Χαλαζόνης αλλά είναι σίγουρα σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο την ύπαρξη τους, όσο και το τι ακριβώς κάνουν και πως χρησιμοποιούνται.

πηγή

Categories: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

About Author