Ε λοιπόν μερικοί φίλοι μου δεν έχουν το Θεό τους… Ένας από αυτούς μας διάβασε, ενθουσιάστηκε, αγόρασε 1 φακό EDC (Every Day Carry, καθημερινής χρήσης και μεταφοράς) για κάθε μέλος της οικογένειας του και πέρασε αμέσως στο παρασύνθημα, ή στην περίπτωση μας (για να ακριβολογούμε) στα γκάζια: “Καλά τα λες, αγοράσαμε, αλλά τι γίνεται με τις μεγάλες εκδρομές και τις νυκτερινές εξορμήσεις στο βουνό; Θέλω και ένα τερατάκι, να φωτίζει πολύ δυνατά, για παν ενδεχόμενο! Πάρε να ‘χεις καινούριες προδιαγραφές λοιπόν, γράψε άμεσα άρθρο, ΠΕΡΙΜΕΝΩ, χε χε χε…”:
- Να έχει πολύ δυνατό φως, με δέσμη που θα φωτίζει εκατοντάδες μέτρα μακρυά.
- Να είναι πολύ κάτω από το “λογικό” όριο των 30 ευρώ, για να μην κλαίμε αν φύγει σε καμιά χαράδρα ή χαθεί μέσα στη βλάστηση.
- Να μπαίνει εύκολα σε ένα μικρό σακίδιο.
- Να διαθέτει διάφορα modes (τύπους) λειτουργίας, κατά προτίμηση ένα οικονομικό για πολύωρη χρήση και ένα αποτρεπτικό / αυτοάμυνας / strobe (σ.σ. Έχουμε πολλάκις προαναφέρει πως το strobe μόνο σε κάποιον μεθυσμένο θα κάνει ουσιαστική δουλειά, το φως είναι η ουσιαστική ασφάλεια γιατί μας δείχνει τον κίνδυνο).
- Να έχει γερό μεταλλικό σασί που θα αντέχει στην κακομεταχείριση
- Να είναι σχετικά αδιάβροχος.
- Να φορτίζει σε θύρα USB και αν γίνεται στους σύγχρονους κοινούς φορτιστές μπαταριών για να μη μείνουμε ποτέ.
Οκ, αυτή τη φορά η δουλειά μου είναι πολύ πιο εύκολη, γιατί έφυγε ο μεγάλος νταλκάς – το μικροσκοπικό μέγεθος που έπρεπε να αποδώσει δυνατό φως, και μάλιστα με μικρό κόστος! Εφόσον περνάμε από φακό μεγάλου πορτοφολιού σε φακό σακιδίου η φωτεινότητα είναι εξασφαλισμένη σε όλα τα σύγχρονα & σοβαρά μοντέλα (όσοι βέβαια έχετε αυτά τα παλιά τεράστια Maglite και δεν τα έχετε αναβαθμίσει ακόμα με λαμπτήρες LED, είναι καιρός!).
Παραμένει το θέμα του κόστους (τα σοβαρά μοντέλα ξεκινούν από τα 35+ και ο γράφων δεν είναι καθόλου αρνητικός σε ένα τέτοιο ποσό, διαβάστε σχετικά στο υστερόγραφο) για ένα καλό μεγάλο φακό, αλλά αν αποφύγουμε τους φετίχ & επώνυμους υπάρχουν αρκετές λύσεις. Οι αναγνώστες είναι πάνω από ευπρόσδεκτοι να προτείνουν μοντέλα στα σχόλια! Ο γράφων σε αυτή την περίπτωση δεν θα αναφερθεί στο πιο είναι το καλύτερο, αλλά στο τι πρέπει να αποφύγουμε:
- Φακούς χωρίς μεταλλικό σώμα, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε οποιαδήποτε μηχανική καταπόνηση και δεν ψύχονται σωστά!
- Φακούς που δεν αναγράφουν μοντέλο και κατασκευαστή – κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό που κρατάμε στα χέρια μας.
- Οτιδήποτε φοράει παλαιομοδίτικες ή μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Προτιμούμε μοντέλα με σύγχρονους τύπους μεγάλων μπαταριών για σωστή / πολύωρη απόδοση, πχ. 18650 ή 26650.
- Απαγορεύονται δια ροπάλου μανιβέλες και μοχλοί φόρτισης, μπαταρίες νερού και άλλες αλχημείες – Κάπου εδώ πρέπει να ανοίξει μια παρένθεση: Όλοι όσοι πειραματιστήκαμε κάποια στιγμή με φακούς καταλήξαμε να έχουμε καμιά ντουζίνα (και βάλε!) από δαύτους, και να μας βολεύουν μόνο 2-3 στην καλύτερη. Βέβαια, όταν έχω 25 φακούς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χάσω τη μπάλα με τις μπαταρίες. Ποια να πρωτοφορτίσεις… Προσωπικά, η καλύτερη λύση που βρήκα ήταν να κάνω δώρο ό,τι δεν μου έκανε σε φίλους και γνωστούς (όλοι χαίρονται με κάτι τέτοιο, κυρίως τα παιδιά), να μείνω με τους 3 σωστούς και να μπω σε πρόγραμμα: Φορτίζω τον καθημερινό μου κάθε 15 μέρες (μου φτάνει!) και τους πιο μεγάλους (των σοβαρών νυχτερινών εξορμήσεων) το βράδυ πριν την εκδρομή. Δεν είχα ποτέ κανένα θέμα έτσι. Ναι, σαφώς, υπάρχουν φακοί που φορτίζουν με μοχλούς, μανιβέλες, νερό, φτερά νυχτερίδας, σάλιο παρθένας και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά ποτέ δεν έφτασαν μια σωστή απόδοση – αν είναι να έχω “καντήλι”, έχω το κινητό που το φορτίζω κάθε μέρα! Για τους σκληροπυρηνικούς που ζητούν 6μηνη αυτονομία στο βουνό υπάρχουν και τα σύγχρονα powerbank με μεγάλα φωτοβολταϊκά, με τα οποία φορτίζεις από φακό και φωτογραφική μέχρι laptop. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
- Με δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον και φορτιστές usb αυτοκινήτου πρέπει να είναι κάποιος εντελώς στον κόσμο του για να μείνει από μπαταρία στο φακό… Άσε που το να κουβαλάς μια ΑΑ για τον EDC σου δεν πιάνει χώρο και δεν έχει κόστος.
- Οι σοβαρές εταιρείες LED που επικράτησαν πλέον στην αγορά, και μάλιστα για σοβαρούς λόγους, είναι η CREE και η NICHIA. Αν ο φακός μας έχει ανώνυμο LED μάλλον κάναμε λάθος επιλογή. Αντίστοιχα, προτιμούμε LED με τη θερμότητα που ταιριάζει στα μάτια μας, είναι μια σημαντική λεπτομέρεια.
Τώρα που ξεκαθάρισαν τα όχι και τόσο προφανή, ο γράφων πρέπει να εξομολογηθεί πως η επιλογή για τον φίλο, και κατ επέκταση το άρθρο, ήταν υπερβολικά εύκολη, καθώς και ο ίδιος είχε θέσει τέτοια στάνταρ για την πρόσφατη αγορά του εφεδρικού του φακού… Και αγοράστηκε τελικά ο (σχετικά άγνωστος, αν και οι κλώνοι του έχουν διανεμηθεί κατά καιρούς υπό διάφορες ονομασίες) S-114 της εταιρείας SHUSTAR *. Να γιατί:
- Κόστος πολύ κάτω από 20 ευρώ μαζί με τα έξοδα αποστολής, το φορτιστή και μία (μέσης ποιότητας) κτηνώδη μπαταρία 26650!
- Φόρτιση με USB και συμβατικούς σύγχρονους φορτιστές
- LED XHP70.2 – για όσους γνωρίζουν…
- Διαστάσεις 15Χ5,6cm – 3,6cm το στενό μέρος πίσω. Μια χαρά για σακίδιο, αλλά για να μπει σε σύστημα molle μόνο με “πατέντα” με το λουράκι που είναι στάνταρ αξεσουάρ. Δεν το συνιστώ. Σε molle θα το έβαζα μόνο με κάποιο εξειδικευμένο εξάρτημα ελαστικού ιμάντα ή βέλκρο…
- Ενισχυμένο περίβλημα αλουμινίου – κάποιοι θα το πουν και βαρύ! Το ονομαστικό βάρος είναι λίγο κάτω από τα 300g. Για να προσαρμοστεί σε καπέλο ξεχάστε το… Σίγουρα πάντως είναι ακατάλληλος για τους σκληροπυρηνικούς του χαμηλού βάρους – οι τελευταίοι ας ξαναδιαβάσουν το προηγούμενο άρθρο!
- Λειτουργίες high / low / SOS. Δεν έχει strobe, αλλά όπως είπαμε πρακτικά δεν χρειάζεται… Το φως είναι ούτως ή άλλως ισχυρότατο:
- Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η δέσμη ξεπερνά το μισό και φτάνει το ένα χιλιόμετρο (αισιόδοξη πρόβλεψη βέβαια, μην περιμένετε κάτι σοβαρό / φωτεινό σε αυτές τις αποστάσεις με 20 ευρώ, δείτε το σχετικό βίντεο – υπάρχει και δεύτερο φιλμάκι με έναν παλαιότερο κλώνο του φακού πιο κάτω)
- Δεν διαθέτει ZOOM – η επιλογή δεν έγινε τυχαία, ώστε να μειωθεί το κόστος, να αυξηθεί η στιβαρότητα και να βελτιωθεί η αδιαβροχοποίηση. Αν θέλετε αξιόπιστο και ποιοτικό φακό που να ζουμάρει ετοιμαστείτε να ξηλωθείτε αγρίως – ο νοών νοείτω!
- Αδιάβροχο μεν, αλλά χωρίς κάποια συγκεκριμένη προδιαγραφή ή πιστοποίηση δε (οι τσιμούχες πάντως είναι ποιοτικές)
- … Επίσης δεν ανακοινώνονται οι μέγιστες ώρες διάρκειας της μπαταρίας ανά mode (τύπο) λειτουργίας, φτηνός κατασκευαστής γαρ, οι πιστοποιήσεις στοιχίζουν!
- Αξιοπρεπής βαθμολογία 4,6 / 5 στο AliExpress, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό (είναι κάτι σαν λίαν καλώς).
* H SHUSTAR είναι μια εταιρεία που παράγει σε εξευτελιστικές τιμές ιδιαίτερα ποιοτικούς φακούς μπρελόκ και “στυλό”, αλλά αυτές είναι 2 κατηγορίες που ορθώς τείνουν να καταργηθούν λόγω των LED στα smartphones – τους προτείνω ανεπιφύλακτα για παιδιά που δεν (πρέπει να!) έχουν κινητά… Βγάζει βέβαια και μοντέλα κάθε κατηγορίας, με μεγάλη ποικιλία στους φακούς κεφαλής. Ο γράφων δεν έχει ουδεμία οικονομική ή άλλη σχέση με την εταιρεία και πλήρωσε το πλήρες ποσό για το δείγμα της δοκιμής.
ΥΓ. Να σημειωθεί για μια ακόμη φορά πως το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν έγινε σε ένα μοντέλο, αλλά σε μία κατηγορία φακών. Πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια είναι και τα παρακάτω, όλα πέρασαν από τη λίστα πιθανών αγορών του γράφοντα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους:
- O SHUSTAR S-010, το μικρό, φτηνότερο αδερφάκι του S-114, ιδανικός φακός αυτοκινήτου (ίσως γίνει σχετικό αφιέρωμα γι’ αυτόν στη στήλη ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ).
- Ο LUMINTOP FW3A είναι ένας από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά φακούς του κόσμου, δεν συνίσταται για αρχάριους (καθότι προγραμματιζόμενος και δύστροπος στο λύσιμο / δέσιμο), κινείται μεταξύ των κατηγοριών EDC και των μίνι τεράτων που αναφέρονται εδώ, και έχει κάνει πολύ κόσμο να παραμιλάει με τις δυνατότητες του – με κόστος κάτω από 40 ευρώ.
- Ο LUMINTOP GTmini, ένα εξαιρετικά ποιοτικό μοντέλο με μπαταρία 18650 και κόστος αρκετά κάτω από 40 ευρώ.
- Ανταγωνιστικός είναι και ο Convoy C8+ με πολλές επιλογές LED, μπαταρία 18650, εξαιρετική βαθμολογία από τους χρήστες και κόστος κάτω από 25 ευρώ.
- Ας μην ξεχνάμε τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες Sofirn με τον υπερσύγχρονο C8F (με επιλογή μπαταρίας 21700 ή 18650 και κόστος στα 30 ευρώ) και πολλά άλλα πολύ καλά μοντέλα. (Η Sofirn είναι γνωστή για τις ποιοτικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.)
- Καλά, θα ρωτήσει κάποιος, πού εξαφανίστηκαν από το άρθρο τα σύγχρονα ιερά τέρατα του φωτισμού; Πού πήγαν οι Nitecore, Olight, Surefire, Klarus, Fenix κλπ.; Αν η άποψη του γράφοντος ήταν πως ο αναγνώστης πρέπει να ξεκινήσει εμφύλιο πόλεμο με το πορτοφόλι του για να πάρει ένα αντικείμενο ίσως όχι και τόσο ανταγωνιστικό (για την τιμή του), το οποίο θα το κλαίει αν χαλάσει ή χαθεί (αμφότερα πιθανά σενάρια για όλα τα μηχανήματα), τότε σίγουρα θα πρότεινε ένα τέτοιο όνομα. Το αντίθετο είναι το ευκταίο όμως, και αυτό είναι το νόημα του άρθρου: Έξυπνες αγορές σοβαρών εργαλείων που δεν θα ματώσουν την τσέπη μας. Σίγουρα, αν είναι να πάμε στο διάστημα και στη στολή μας χωράει μόνο ένας φακός, το κόστος δεν είναι θέμα. Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, είναι και παραείναι! Αν μπορούμε να συνδυάσουμε το χαμηλό κόστος με τη σωστή ποσότητα υψηλής ποιότητας κερδίζουν όλοι…